KICKwerkt.nl

Veilige werksfeer

Hoe het níet moet op de werkvloer...

Gouden materiaal voor de training psychologische veiligheid in bedrijven. Precies weten wat je beter niet kunt doen..

De feiten

Er ligt een alarmerend onderzoeksrapport over de cultuur van de organisatie waar honderden medewerkers aan meededen. Aantoonbaar zijn er meldingen over pesten, intimideren, machtsmisbruik, chantage en zwangerschapsdiscriminatie. 

De meldingen komen van medewerkers die bij dezelfde leidinggevende werken en gewerkt hebben.

De eerste reactie

De leidinggevende verklaart dat het de medewerkers zijn die pesten en intimideren. Leidinggevende gebruikt rapport om zich af te zetten tegen medewerkers “ je hoeft hier niet te werken”. Leidinggevende besteed aandacht aan het rapport in het openbaar maar slaat pijnlijk hoofdstuk over zichzelf over. Rapport wordt in la gestopt.

Tegenreactie

Medewerkers zoeken steun bij elkaar. Horen van elkaar dat jarenlang de ziekmakende cultuur al is aangekaart, dat geen erkenning is voor kwetsbare positie en problematiek, geen pogingen zijn ondernomen geconstateerde angstcultuur tegen te gaan vanuit leidinggevende. Horen dat leidinggevende zelfs verbiedt om naar de recent ingestelde vertrouwenspersoon te gaan. Medewerkers realiseren zich dat wegen zijn afgesloten om op constructieve wijze psychologische veiligheid af te dwingen. 

Medewerkers stappen naar de media, 25 mensen worden los van elkaar geïnterviewd. Enkelen durven met naam en toenaam hun verhaal te delen. De meeste medewerkers doen anoniem hun verhaal uit angst voor baanverlies.

Eerste reactie op tegenreactie

Raad van Toezicht en leidinggevende geven gezamenlijk statement waarin woede wordt geuit over de actie van de medewerkers. 
Raad van Toezicht framed het verhaal van de medewerkers als “poging leidinggevende kapot te maken”.
Raad van Toezicht bagatelliseert de alarmerende meldingen.
Raad van Toezicht zegt vierkant achter leidinggevende te staan.
Raad van Toezicht en leidinggevende zet medewerkers tegen elkaar op door twee medewerkers in machtige positie te laten verklaren “zich niet te herkennen in de geschetste problemen”.

Gevolg van reactie op tegenreactie

Buitenstaanders erkennen dat leidinggevende zich inderdaad schuldig lijkt te maken aan machtsmisbruik, gesteund door de Raad van Toezicht.
Buitenstaanders nemen het op voor de medewerkers.
Buitenstaanders dwingen maatregelen af om problemen te erkennen en nader te onderzoeken.

Leidinggevende doet stap opzij. Raad van toezicht biedt excuus aan, staat ook nader onafhankelijk onderzoek toe, noemt gedrag van leidinggevende nu toch ook “onacceptabel”.

Voorbeeld van Margreet Spijker, trainer psychologische veiligheid

Margreet Spijker is tevens presentatiecoach bij omroep WNL, ex- presentator radio en televisieprogramma’s bij RTL en WNL.

Omroep WNL waar de Raad van Toezicht geen toezicht hield en waar de bestuurder tevens hoofdredacteur was (Bert Huisjes) op redacties met vooral veel jonge journalisten met tijdelijke contracten.

Wil je meer weten over onze werkwijze en wie wij zijn?

Margreet Spijker

Herken je een onveilige sociale en psychologische situatie op jouw werkplek?