KICKwerkt is gevestigd in een bosrijke omgeving op de grens van Hilversum en ‘s Graveland. Vanuit deze inspirerende plek helpen wij organisaties en teams bij het creëren van betrokken en effectieve onderlinge samenwerking vanuit een veilige basis.
Margreet Spijker is presentatiecoach en heeft zich gespecialiseerd in psychologische veiligheid in bedrijven. Margreet heeft een journalistieke achtergrond. Zo presenteerde ze RTL Z, RTL Nieuws, Editie NL, WNL op Zondag en bij NPO Radio 1. Ook maakt ze podcasts. Vaardigheden die helpen bij helder communiceren zijn o.a.: overtuigend kunnen en durven spreken in het openbaar, vrijmoedig presenteren van ideeën, het benoemen van inzichten, het vragen om hulp of advies, oprecht en aandachtig luisteren. Het versterken van zelfkennis is een vitaal onderdeel van psychologische veiligheid.
Pijnlijke ervaring
Een les in zelfkennis en de wens weerbaar te worden. Als student journalistiek wist ik dat ik faalangst had. Toen ik stage ging lopen zocht ik daarom een plek uit bij een krant waar ik fouten durfde te maken. Ik voelde aan dat ik fouten moest kunnen maken om creatief te zijn. Op de stageterugkomdag zaten wij studenten in een grote kring met een docent die ons een voor een vroeg waar we werkten en wat de bevindingen waren. Bij mij aangekomen zei hij: Wat? Bij die krant! Met jou praat ik niet meer! Niemand zei wat. Ikzelf ook niet. Ik schaamde me en kromp zwijgend ineen. Deze en vele andere pijnlijke ervaringen heb ik nodig gehad om het besef te krijgen hoe belangrijk het is vaardigheden te hebben en die dan ook toe te passen om weerbaar te zijn. Niet alleen fijn voor mezelf maar voor iedereen.
We hebben misschien allemaal wel een stem die ons zegt: ik ben niet goed genoeg, niet slim genoeg, niet doortastend genoeg etc.
De kritische scheidsrechter in mijn hoofd zat me lang in de weg, tot ik me begon te verdiepen in de randvoorwaarden en de effecten van psychologische veiligheid. Ik was toen al een ervaren presentator op de landelijke televisie. In eerste instantie heb ik de kennis toegepast bij het coachen van televisiepresentatoren en andere collega’s in de mediawereld. De vaardigheden en opgedane kennis ben ik breder gaan delen. Psychologische veiligheid is overal nodig. In kantoren, scholen, boardrooms, op de werkvloer op alle niveaus.
De mooiste onderdelen van psychologische veiligheid voor mij? Het omarmen van fouten om van te leren. Het accepteren van onze verschillen in temperament en niet te vergeten in opvattingen.
Paul Vogelaar geeft training bij verschillende organisaties, wat betekent dat hij bekend is met de uitdagingen en behoeften van verschillende werkvelden en werknemers. Voordat ik mij ging toeleggen op het trainersvak, al weer meer dan 20 jaar terug, beklede ik meerdere directie en consultancy en marketing functies. Het kiezen voor een andere carriere kwam toen ik mijzelf de vraag stelde: Ís wat ik nu doe zinvol? Voegt het iets toe? Maakt het me gelukkig? Het antwoord was: ‘Nee’!
Als je er toe doet heeft werk zin, daagt het uit. Daar worden mensen gelukkiger van. En de werkgever ook, want zijn of haar werk wordt leuker en het bedrijfsresultaat verbetert.
Hans van der Loo is een bekend schrijver van managementbestsellers. In 2024 is zijn boek ‘Giftig gedoe op de werkplek‘ bekroond tot managementboek van het jaar! Daarnaast is hij een veelgevraagd… buitenland. Bovendien is hij een ervaren begeleider van veranderproces op het gebied van visie, cultuur en gedrag.