Teamsailing

Teambuilding zeilen

Met de wind in de zeilen

Deze teambuildingsdag ga je als team een dag zeilen en is elk teamlid een volwaardig bemanningslid. De handelingen die tijdens een zeiltocht samen worden verricht geven inzicht in de manier waarop mensen tijdens werksituaties met elkaar en hun taken omgaan.

Wat is, in vergelijking met je werk, je rol op het schip? Voordekker of meer een midscheepsmatroos. Of sta je achterop en bepaal je de koers? Medewerkers leren elkaar op een heel andere manier kennen en samen in de frisse buitenlucht werken we aan de nieuwe of verbeterde koers van het team.

Voor we aan boord gaan

Voor we aan boord gaan hebben we de situatie met de opdrachtgever en de teamleden in kaart gebracht en weten we wat we willen verbeteren. Wat leeft er in het team? Wat werkt wel en wat niet? Aan boord krijgt iedereen een persoonlijk monsterboekje, waarin alle info van de intake met het team staat en de visie van de organisatie. Je houdt hierin je reflecties en opdrachten bij. 

Trossen los

We komen alleen op onze bestemming als we samenwerken. Op het water kennen we geen saai gebabbel. Er wordt aangepakt in de zeilwereld die bol staat van metaforen over werk en leven. Ingesleten communicatie en teamprocessen worden tijdens het zeilen en in theoretische interventies duidelijk.

De teamleden brengen aan boord verbeterde communicatieve vaardigheden in praktijk en leren keuzes maken waardoor het team beter kan functioneren.

Onderwerpen

  • Hoe functioneert dit team?
  • Wat zijn de rollen en posities?
  • Wat zijn de kwaliteiten en valkuilen?
  • Wat heeft dit team nodig voor een klus?
  • Wat zijn de ontwikkelkansen en mogelijkheden?
  • Hoe gaan mensen tijdens het zeilen met elkaar om en hoe ontvangen ze instructies?

Werkwijze

Gedurende de dag kan je op verschillende momenten kiezen of je je in eerste instantie bezig houdt met theorie of met varen. 

De praktijk is gebaseerd op vaarelementen zoals koers bepalen en zeilen. Rollen en posities laten zich in het samenwerken duidelijk zien.

De theorie is gebaseerd op de manier van communiceren en denken als individu en als team. Hoe zie jij jezelf en hoe zien je collega's jou? Wat is het verschil? Hoe kan dit inzicht jou helpen in het omgaan met je collega's?

Verwacht resultaat

Door oefeningen, reflecties en waarnemingen van trainers wordt duidelijk waar iemand staat in het team, hoe dit te verbeteren en hoe het team in balans komt.